Felietony i Porady

„Zupowy detoks”

Dodano 4 października 2016 02:10, przez Piotr Zyznowski
 „Zupowy detoks”

Tej jesieni na polskich stołach królować będą zupy. Trendsetterzy kulinarni ogłosili ich triumfalny powrót. Są proste w przygotowaniu, rozgrzewają, oczyszczają organizm i sycą. Jak to możliwe? Szczegóły w „Zupowym detoksie” – przewodniku w drodze do zdrowia, lepszego samopoczucia i nowego, lżejszego „ja”. W księgarniach już od 12 października.

Na całym świecie coraz częściej można spotkać entuzjastów tzw. soupingu. To sycąca alternatywa dla sokowej diety. Opanowała już Stany Zjednoczone, a teraz śmiało wkracza do Polski. Wszystko dlatego, że proste w przygotowaniu zupy pełne są wartości odżywczych, oczyszczają, sycą i pozwalają czuć się lekko przez cały rok. Jesienią i zimą przyjemnie rozgrzewają, a latem chłodzą.

W swojej książce Urszula Mijakoska i Monika Stachura udowadniają, że chłodne jesienno-zimowe dni to też dobry moment na zadbanie o zdrowie. Gotowane pożywienie uspokaja i łagodzi stres, sprzyja oczyszczaniu. Dlatego rola zup w detoksie jest nie do przecenienia. Autorki przedstawiają zasady „zupowego detoksu” z podziałem na pory roku, opisują lokalne warzywa i owoce, które mogą stać się bazą zdrowych zup. Poza tradycyjnymi przepisami w nowej odsłonie, np. na zupę pomidorową czy zupy na bazie kiszonek, w książce znajdziemy także pomysły na gęste kremy i orientalne połączenia smaków, takie jak zupa miso. Jest też aromatyczna zupa piwna, która wspaniale sprawdzi się w chłodne dni.

Dzięki propozycjom gotowego planu detoksu na cały tydzień wraz z przepisami na 30 zup, książka stanowi idealne rozwiązanie dla tych, którzy próbowali różnych diet, ale ostatecznie zawsze wracali do dawnej wagi. Detoks zupowy ma być wstępem do przemiany, która poskutkuje nie tylko spadkiem wagi, ale przede wszystkim zdrowiem i dobrym samopoczuciem. Pozwoli odzyskać energię, lepiej wyglądać i dobrze czuć się ze sobą. Proponowany przez autorki program pozwala czytelnikom dokładnie przyjrzeć się własnym nawykom i przekonaniom, poznać potrzeby własnego ciała, swoje wartości i mocne strony, wprowadzić trwałe zmiany w odżywianiu i oczyścić organizm.

Urszula Mijakoska – coach, superwizor, trener, dietetyk; twórca idei i programu Diet Coaching, współwłaścicielka Instytutu Świadomego Rozwoju, założycielka pierwszej w Polsce szkoły Diet Coachingu, akredytowanej przez Izbę Coachingu, współpracuje z Uniwersytetem Łódzkim, autorka książki "Diet Coaching. Poradnik dla wiecznie odchudzających się"

Monika Stachura – dziennikarz, redaktor, od kilku lat związana z Portalem Zwierciadlo.pl, wcześniej pracowała m.in. przy projektach historii mówionej oraz w prasie edukacyjnej dla młodzieży.

Tylko zarejestrowani użytkownicy portalu sophisti.pl mogą komentować publikowane treści.
Jeśli posiadasz konto sophisti.pl zaloguj się aby dodać komentarz.
Posiadacze kont FB mogą korzeystać z funkcji szybkiego logowania Zaloguj przez Facebook

Treść nie była komentowana, bądź pierwszy !