Felietony i Porady

„Pysznie dla rodziny i przyjaciół” od 30 marca w księgarniach

Dodano 24 marca 2016 03:03, przez Informacja prasowa
„Pysznie dla rodziny i przyjaciół” od 30 marca w księgarniach

Książka ta powstała z pasji. Ale nie z pasji do jedzenia, lecz do gotowania dla innych. Z pasji wspólnego spędzania czasu przy stole i dzielenia się radością z odkrywania nowych smaków. „Pysznie dla rodziny i przyjaciół” to pierwsza w Polsce książka, która zawiera gotowe propozycje zestawów dań na domowe przyjęcia – obiady oraz kolacje – przygotowane z myślą o co najmniej 6 osobach. Premiera już 30 marca. 

Uroczysta kolacja dla całej rodziny zbliża się wielkimi krokami. Przepisy znalezione w książkach, zapiskach, Internecie, choć niebanalne, są często zaplanowane dla dwóch osób. Jak korzystając z nich przygotować kolację dla dwunastu gości, na dodatek składającą się z trzech dań? Wizja spędzenia dwóch dni w kuchni i strach przed tym, że zabraknie jedzenia potrafią spędzić sen z powiek. 

By nie wpadać w panikę, warto sięgnąć po „Pysznie dla rodziny i przyjaciół”. To pierwsza taka książka, w której znajdują się propozycje menu na trzydaniowe obiady i kolacje, zarówno te odświętne, jak i mniej wykwintne. Znajduje się w niej ponad sto przepisów w wersji dla co najmniej sześciu osób. To dwadzieścia osiem gotowych zestawów dań składających się z przystawki, dania głównego i deseru. Dania są dobrane tak, by świetnie do siebie pasowały i co najważniejsze, by łatwo było je przygotować dla większej liczby osób. 

Autorka przepisów przekonuje, że warto powrócić do domowych przyjęć w gronie rodziny i przyjaciół. Z wielu powodów: bo w domu wszyscy czują się swobodniej, jest to zawsze znacznie tańsze, bo samemu dba się o jakość produktów i zdrowie. Również łatwiej jest zorganizować czas dzieciom. W końcu jest to prawdziwe dzielenie się i obdarowywanie innych, bo udany obiad daje gotującym wielką satysfakcję i przyjemność… I najważniejsze: bo to nie jest wcale trudne, a z tą książką łatwo sobie poradzić z przyjęciem nawet dla kilkunastu osób.

Joanna Drzazga, autorka przepisów - z wykształcenia jest antropologiem kultury. W latach 2010-2015 mieszkała we Francji. Jest żoną polskiego dyplomaty, dlatego kuchnią zajmuje się nie tylko prywatnie. Uwielbia gotować. Jej goście uwielbiają jeść to, co ugotuje. Zafascynowana odkrywaniem nowych smaków przez pięć lat szukała inspiracji w kuchni francuskiej. Wielokrotnie zdarzyło jej się w krótkim czasie przygotować coś z niczego.

Gosia Wieruszewska, autorka zdjęć - jest niezależnym fotografem z dużym doświadczeniem w zakresie reportażu i zdjęciach portretowych. Jej fotografie można zobaczyć na stronie www.gosiaphoto.com. Jest autorką zdjęć i współautorką wizualnej strony książki "Pysznie bez glutenu", Warszawa, Muza 2014.

Tytuł: „Pysznie dla rodziny i przyjaciół”  

Autorka przepisów: Joanna Drzazga

Autorka zdjęć: Gosia Wieruszewska

Wydawnictwo: Muza SA

Tylko zarejestrowani użytkownicy portalu sophisti.pl mogą komentować publikowane treści.
Jeśli posiadasz konto sophisti.pl zaloguj się aby dodać komentarz.
Posiadacze kont FB mogą korzeystać z funkcji szybkiego logowania Zaloguj przez Facebook

Treść nie była komentowana, bądź pierwszy !