Felietony i Porady

Język Baklawy

Dodano 15 listopada 2012 10:11, przez Redakcja
Język Baklawy

Urządzić święta według arabskich przepisów? Chcecie, czy nie - po tej lekturze nie oprzecie się pokusie.

Tabbule na trudne czasy, kiedy wszystko się rozpada i nie ma czasu gotować. Magiczna muhammara, czyli przekąska, dzięki której wszyscy przestaną wreszcie biegać i przyjdą do stołu. Fatair nadziewane szpinakiem, dla tych, którzy szukają domu. Ciastka "Niezapominajki". Wreszcie pieczona ryba "Mo" Quadima w sosie tahini, żeby zrobić wrażenie na kimś specjalnym. Brzmi kusząco, prawda?

Skuście się koniecznie na książkę Diany Abu-Jaber. To, wbrew pozorom, nie jest rzecz o gotowaniu, a o szukaniu swojego miejsca w świecie. Tyle, że skonstruowana według wyznawanej przez pisarkę zasady: "Jedzenie doskonale nadaje się na metaforę dla doświadczeń Arabów. Poprzez opowieści o kuchni arabskiej można dotrzeć do zmysłów czytelnika".

Diane dorasta na amerykańskiej prowincji w emigranckiej rodzinie. Matka jest Amerykanka irlandzkiego pochodzenia, ojciec - Jordańczykiem, który upiera się, by nie być Amerykaninem. "Wszyscy rodzice moich przyjaciół dorastali mówiąc innym językiem niż my i są dzisiaj zbyt emocjonalni albo zbyt dziwni by mogli być oparciem", zauważa Diane.

Swoje rozedrgane międzykulturowe dorastanie opisuje z wdziękiem i humorem. I chociaż daje dużo inspirujących przepisów, opowiada o rzeczach dużo ważniejszych.

Diana Abu-Jaber, "Język baklawy", Czarne, 37,90 zł

Tylko zarejestrowani użytkownicy portalu sophisti.pl mogą komentować publikowane treści.
Jeśli posiadasz konto sophisti.pl zaloguj się aby dodać komentarz.
Posiadacze kont FB mogą korzeystać z funkcji szybkiego logowania Zaloguj przez Facebook

Treść nie była komentowana, bądź pierwszy !