Felietony i Porady

McDonald’s

Dodano 30 czerwca 2016 05:06, przez Hubert Woźniak
McDonald’s

Dzisiaj znamy go wszyscy i z dużym prawdopodobieństwem każdy z nas choć kilka razy w życiu doświadczył smaku hamburgera i frytek z legendarnego McDonald’sa. Największa, gastronomiczna potęga wszechczasów, pomysł, który przerósł nawet najśmielsze marzenia jego twórców i rewolucjonista z prawdziwego zdarzenia. Po prostu: McDonald’s.

Bracia Richard i Maurice McDonald mieli klarowny pomysł na przydrożny bar dla kierowców: miało być szybko, tanio, smacznie i jak najwięcej serwowanych dań. I biznes, choć konkurował z wieloma bliźniaczymi przedsiębiorstwami, przynosił zyski, rozwijał się, to jednak potężna grupa klientów, w postaci rodzin z dziećmi, była pominięta. Dlatego bracia zamknęli lokal i postanowili go kompletnie zmienić, decydując się na bardzo ryzykowany i w konsekwencji szalenie opłacalny pomysł. Dodatkowo, umożliwienie dzieciom samodzielnego składania zamówień tylko zwielokrotniło sławę i wpływ McDonald’sa na ówczesną scenę gastronomiczną Stanów Zjednoczonych.

Biznes rozwijał się, ale jak każdy – miał swoje granice, a i sposób prowadzenia restauracji przez braci nie mógł pokonać fizycznych barier. Ich pierwsza styczność z jeszcze mocno prymitywną odmianą franszyzy nie skończyła się najlepiej, mocno obniżając jakość serwowanych dań. I wtedy pojawił się Ray Kroc, który zrewolucjonizował podejście marki do rynku oraz system franszyzy, na podstawie którego ilość lokali rozrosła się w zaskakującym tempie, przy jednoczesnym utrzymaniu jakości. Sam Kroc był skrajnym perfekcjonistą oraz pracoholikiem, który – pracując ponad 70 godzin tygodniowo – wykonywał każdą, możliwą pracę w restauracji, która była konieczna do zrobienia. McDonald’s stał się jego życiem, a później dokończeniem dzieła życia braci.

Dzisiaj McDonald jest wielką potęgą, która zrewolucjonizowała gastronomię po obu stronach Atlantyku. Z ponad 30 tysiącami lokali zaczął wyznaczać trendy, przekonując do siebie rzeszę oddanych klientów. Charakterystyczne budynki, legendarne kanapki i perfekcyjny system franszyzy – to wszystko stoi za sukcesem McDonald’sa, a co ważniejsze: niezastąpieni ludzie, których łączyła pasja, pracowitość oraz nieskończona kreatywność.

Tylko zarejestrowani użytkownicy portalu sophisti.pl mogą komentować publikowane treści.
Jeśli posiadasz konto sophisti.pl zaloguj się aby dodać komentarz.
Posiadacze kont FB mogą korzeystać z funkcji szybkiego logowania Zaloguj przez Facebook

Treść nie była komentowana, bądź pierwszy !