Felietony i Porady

Miód - najlepszy na jesienne przeziębienia

Dodano 8 listopada 2017 02:11, przez Katarzyna Frąckowiak
Miód - najlepszy na jesienne przeziębienia

Jesień to pora, kiedy pomimo noszenia ciepłych okryć, czapek i szalików bardzo często przeziębiamy się. Taki to już urok tej pory roku. 

Co możemy więc zrobić, aby pomóc sobie w takiej chwili? Oczywiście wizyta u lekarza, witaminy. Moja Pani doktor zawsze w momentach, kiedy byłam przeziębiona, powtarzała, że najlepszym lekarstwem jest „miód, malina i pierzyna”. Z tej listy wybrałam jeden specyfik, któremu przyjrzymy się nieco dokładniej.

Miód znany był już w starożytności, co potwierdzają liczne źródła historyczne. Dostępny jest zawsze i wszędzie, tylko czy w pełni korzystamy z jego wręcz magicznych właściwości? 

W galerii znajdziecie „małe co nieco” na temat „złotego” przysmaku. Warto zapoznać się z właściwościami poszczególnych rodzajów miodu. Leczenie będzie wówczas skuteczniejsze i szybciej pozbędziemy się uciążliwych dolegliwości. Nie od dziś wiadomo, że stosowanie miodu podnosi odporność i ogólną kondycję organizmu.

Nazywany jest naturalnym antybiotykiem, ponieważ ma właściwości antybakteryjne. Poza tym wzmacnia serce, koi nerwy, goi rany i odżywia mózg. Jak więc widać, jest nie tylko bardzo smaczny, ale ma również właściwości prozdrowotne.

Tylko zarejestrowani użytkownicy portalu sophisti.pl mogą komentować publikowane treści.
Jeśli posiadasz konto sophisti.pl zaloguj się aby dodać komentarz.
Posiadacze kont FB mogą korzeystać z funkcji szybkiego logowania Zaloguj przez Facebook

Treść nie była komentowana, bądź pierwszy !