Felietony i Porady

Jadalne kwiaty na naszych talerzach

Dodano 22 maja 2018 03:05, przez Kasia Tilda Frąckowiak
Jadalne kwiaty na naszych talerzach

Moda na jadalne kwiaty w naszych kuchniach jest coraz bardziej popularna. Może nie wszyscy o tym wiedzą, że na co dzień zjadamy kwiaty. Czym jest bowiem popularny kalafior czy brokuły? To nic innego jak pąki kwiatowe.

Oczywiście nie wszystkie kwiaty są jadalne. Przed ich spożyciem powinniśmy sprawdzić i mieć pewność, że w żaden sposób nie zaszkodzą one naszemu zdrowiu. Poza tym, tak jak inne jadalne rośliny nie powinny być spryskane pescydami czy środkami owadobójczymi. Najbezpieczniej więc byłoby zbierać je we własnym ogródku czy na pobliskich łąkach, oddalonych od ruchliwych dróg. Jeżeli natomiast zamierzamy kupić kwiaty, które później miałyby znaleźć się na naszym talerzu, to najlepiej sprawdzić skąd one pochodzą. Jeśli mamy jakiekolwiek wątpliwości, czy kwiat, który chcemy zjeść, jest na pewno jadalny, to zawsze powinniśmy z nich zrezygnować.

Wokół nas jest bardzo wiele trujących roślin ogrodowych. Unikajmy przede wszystkim trujących kwiatów jak: azalie, chryzantemy, groszek pachnący, hortensje, konwalie, oleandry, różaneczniki.

Kwiaty można dodawać do różnych dań, na przykład sałatek, ryżu, sosów, zup czy ciast. Coraz bardziej popularne są także przetwory. Znamy przecież konfiturę z płatków róży, cukier lawendowy czy syrop fiołkowy.

W galerii znajdziecie opis najpopularniejszych jadalnych kwiatów, które z łatwością wykorzystacie w kuchni.

Może być i pysznie i pięknie i kolorowo.

Tylko zarejestrowani użytkownicy portalu sophisti.pl mogą komentować publikowane treści.
Jeśli posiadasz konto sophisti.pl zaloguj się aby dodać komentarz.
Posiadacze kont FB mogą korzeystać z funkcji szybkiego logowania Zaloguj przez Facebook

Treść nie była komentowana, bądź pierwszy !