Felietony i Porady

4 proste dania z awokado

Dodano 16 maja 2018 02:05, przez Kasia Tilda Frąckowiak
4 proste dania z awokado
1. Frytki z batatów z sosem awokado
Składniki:
Frytki:
• 3 duże bataty
• 1 łyżka roztopionego oleju kokosowego
• 1 łyżka mąki owsianej
• 1/2 łyżeczki soli różowej lub każdej innej nieoczyszczonej
Dip:
• 1 dojrzałe awokado
• 1 pęczek świeżej kolendry drobno posiekanej (może być natka pietruszki)
• 2 duże ząbki czosnku
• sok z 1 limonki

PRZEPIS:
1. Piekarnik nastawić na 180 stopni z termoobiegiem.Bataty należy obrać ze skórki i pokroić w paski o grubości około 7 mm. Do miski wlać zimną wodę i wypłukać w niej pokrojone ziemniaki. Następnie wyjąć je z miski i wyłożyć na papierowy ręcznik. Dokładnie osuszyć.
2. Na patelni rozpuścić olej kokosowy. Do drugiej miseczki włożyć osuszone bataty, dodać rozpuszczony olej kokosowy, sól i mąkę owsianą. Dokładnie wymieszać, aby olej pokrył równo wszystkie kawałki batatów.
3. Wyłożyć wszystkie kawałki na blachę, tak aby zachować odstęp pomiędzy kawałkami. Piec 10 minut z jednej strony, następnie wyjąć je obrócić o piec kolejne 10 minut, aby bataty równo się przypiekły.
4. W międzyczasie kiedy frytki się pieką, należy przygotować sos z awokado. Wystarczy je obrać ze skórki, dodać posiekaną kolendrę lub natkę pietruszki, dodać rozgnieciony lub posiekany czosnek i sok wyciśnięty z limonki i dokładnie wymieszać. Można użyć blendera.

Tylko zarejestrowani użytkownicy portalu sophisti.pl mogą komentować publikowane treści.
Jeśli posiadasz konto sophisti.pl zaloguj się aby dodać komentarz.
Posiadacze kont FB mogą korzeystać z funkcji szybkiego logowania Zaloguj przez Facebook

Treść nie była komentowana, bądź pierwszy !