Kuchnia - Przystawki

Kuchnia - Przystawki

Chleb z otrębami

14 grudnia 2015 2015 12:12
Pyszna przystawka według przepisu Grzegorza Blocha
3 kwietnia 2012, 11:04

Pyszna przystawka według przepisu stylisty Grzegorza Blocha - gruszki w syropie pomarańczy z kozim serem. więcej »

Rzecz o bobie
1 lipca 2011, 10:07

Bób zaczęłam jadać bardzo niedawno, za sprawą mojej przyjaciółki, która pokazała mi jak go przyrządzać, tak, aby był smaczny.  Odnosiłam się z dużą nieufnością do tej roślinki, zwłaszcza, gdy mój były narzeczony gotował bób wrzucając go do osolonej wody, gotował dłuższą chwilę, a następnie pochłaniał go łapczywie jak zwierzę. Chyba zapach gotującego się bobu mnie odrzucał… sama nie wiem, poza tym niezbyt mi smakował…Zapewne dlatego, że był przegotowany i mączysty…. Nie rozumiałam „ochów” i „achów” miłośników bobu wcale. więcej »

Czy bać się ogóra?!
10 czerwca 2011, 09:06

Mam przyjaciółkę, która twierdzi, że jej ulubioną nowalijką jest kiełbasa z grilla. Poniekąd się zgadzam, lecz moje upodobania są znacznie szersze, zwłaszcza w kwestii warzyw, a kiełbasa się do nich nie zalicza. więcej »

Najpyszniejsza jajecznica na świecie
31 maja 2011, 06:05

Są osoby, które nie wyobrażają sobie śniadania bez jajecznicy. Ja do nich nie należę, jajka pod taka postacią są przeze mnie jedzone może dwa razy do roku, np. pod wpływem silnego kaca. Przepadam natomiast za wszelkimi jajecznymi miksami, takimi jak bułgarski „misz-masz”. więcej »

Knajpa pułapka
26 kwietnia 2011, 09:04

Bardzo rzadko oglądam telewizję. Ponieważ podczas świąt Wielkanocnych miałam więcej wolnego czasu – obejrzałam program Magdy Gessler „Kuchenne rewolucje”- odcinek poświęcony restauracji w Siedlcach, gdzie nikt o zdrowych zmysłach nie chciał jadać – jak się okazało – słusznie. Już wcześniej widziałam kilka odcinków „KR”, ale nie śledzę tego programu na bieżąco. więcej »

Wiosna!
1 kwietnia 2011, 10:04

Gdy tylko słoneczko zaczyna mocniej przygrzewać – natychmiast nabieram szalonego wręcz apetytu na sałaty, do tego stopnia, że z niemałym trudem powstrzymuję się od pożarcia rosnących przede mną stokrotek w doniczce. Śni mi się po nocach smakowita rzymska sałata z grzankami, albo nawet zwykła zielona, z dodatkiem oliwy, soku z cytryny i doprawiona solą i pieprzem. Niestety, muszę na razie wbić zęby w ścianę, gdyż nie mam ochoty na nafaszerowane chemią, hydroponicznie uprawiane paskudztwo. więcej »

Nie wezmę tego do buzi!!!
29 października 2010, 06:10

Moja mamunia całe życie podchodziła do papryczek chilli, jak pies do jeża. Któregoś dnia zapodałam jej klasyczne włoskie spaghetti aglio, olio & peperoncino i obserwowałam uśmiechając się szatańsko, z jakim apetytem je wchłania… więcej »

Katastrofy kuchenne
19 października 2010, 01:10

Nawet Jamie’mu Olivierowi zdarza się, że przygotowywane danie okazuje się kompletną porażką i ląduje w muszli klozetowej. Zresztą on sam się do tego bez bicia, szczerze przyznaje. Zawsze  coś może pójść nie tak…Nie raz moje przyjaciółki albo mama gotując u mnie w domu  przypalały jedzenie, bo mój piekarnik to zdradziecka świnia i trzeba w decydującej chwili dosłownie co 2-3 minuty kontrolować co się dzieje. Bo już po pięciu minutach  może się okazać, że ze smakowitej pizzy, czy pieczeni zostały dymiące zgliszcza….No dobrze, ale czasem sami przez własną nieuwagę, czy rozkojarzenie, czy brak umiejętności powodujemy katastrofę. Różnie to bywa, ale wierzcie mi – w kuchni należy być czujnym jak ważka. więcej »

Chleb z otrębami
26 czerwca 2013, 09:06

Chleb z otrębami Zdrowe nie znaczy nudne! Zapach chleba, który wypełnia dom podczas jego pieczenia przywołuje najwspanialsze wspomnienia z dzieciństwa. Miło jest rozpocząć dzień kromką jeszcze ciepłego, świeżego i chrupiącego pieczywa, które z pewnością wywoła uśmiech na twarzy oraz cichy zachwyt „mmm, ale to dobre” więcej »