Kuchnia - Desery

Kuchnia - Desery

Babka orzechowo-migdałowa

9 kwietnia 2014 2014 01:04
Sałatka owocowa-letnie orzeźwienie
24 sierpnia 2013, 09:08

W dni ciepłe i słoneczne a przede wszystkim wolne niekoniecznie mamy ochotę spędzać dużo czasu w kuchni przy gorącym piekarniku. Fabryka Słodkości również korzysta z pięknej pogody, dobroczynności lata i obfitości owoców. Przygotowaliśmy dla Państwa dwa proste i szybkie w wykonaniu desery. Przygotowanie ich nie zabiera dużo czasu, można je wykonać w domu, na działce nawet na polu namiotowym J Za to efekt końcowy zachwyci gości lub towarzyszy „wypadów” weekendowych i urlopowych. Zapraszamy FABRYKA SŁODKOŚCI.  więcej »

PRZEPIS NA BABE WIELKANOCNA
12 marca 2013, 02:03

PRZEPIS NA BABE WIELKANOCNA więcej »

Bezglutenowe biscotti z pistacjami
5 lutego 2013, 12:02

Bezglutenowe biscotti z pistacjami więcej »

Tarta pomarańczowa od Batidy
21 grudnia 2012, 06:12

Powiew cytrusowego orzeźwienia w środku zimy? Czemu nie? Zwłaszcza, jeśli masz przepis na pomarańczową tartę. więcej »

Lukrowane pierniki z otrebami owsianymi
14 grudnia 2012, 08:12

Słodki przepis na lukrowane ciasteczka. więcej »

Szarlotka według Pawła Suchenka
18 stycznia 2012, 12:01

Szarlotka  według Pawła Suchenka – czyli deser typu evergreen na każdą okazję. więcej »

Sophisti food: Truskawki i rabarbar
7 czerwca 2011, 11:06

Zaczął się sezon na truskawki i rabarbar. Te pierwsze były przeze mnie łapczywie pożerane w dzieciństwie, tym bardziej, że nie wolno mi było ich jeść, bo dostawałam po nich swędzącej wysypki i była afera. więcej »

Przysmaki z ciasta francuskiego
12 maja 2011, 10:05

Nigdy w życiu samodzielnie nie zrobiłam ciasta francuskiego. Uważam, że jest to zajęcie godne skazańca, który odsiaduje wyrok za zbrodnie dokonaną ze szczególnym okrucieństwem, a nie jest moim życzeniem znęcanie się nad kimkolwiek, religia mi zabrania. Zawsze kupuje gotowca. Zasada jest tylko jedna: uważnie czytam etykietę i sprawdzam, czy producent użył masła, czy margaryny. Jeśli użył margaryny – niestety nie kupuję, gdyż po upieczeniu danie przypomina w smaku paliwo lotnicze… nie żebym próbowała, ale tak mi się jakoś kojarzy. więcej »

Ciasteczkowy blues
19 listopada 2010, 06:11

Czasem człowiek musi ciastko wchłonąć, za wszelką cenę.  Po prostu musi i już. Ja nie piekę ciastek, bo tylko moja mama potrafi ogarnąć mój piekarnik, który jest podstępny i zdradziecki. Jak człowiek pilnuje wypieku patrząc mu dosłownie w okienko – mógłby tak sobie stać przez sześć kolejnych wcieleń… i nic… nawet się nie zarumienią. Natomiast gdy tylko się spuści diabelskie urządzenie z oka w celu np. odebrania telefonu, wizyty w kibelku, szybkiego obczaju co się dzieje na fejsie, obejrzenia prognozy pogody w TV, wyskoczenia na strych na sekundkę w celu powieszenia prania, podlania kwiatków ( nie wszystko naraz, tylko jedna opcja do wyboru) –  zastaje się dymiące zgliszcza…Ale podobno z ciastkami tak jest, nie tylko mój piekarnik potrafi takie sztuki robić, więc niestety należy posłużyć się intuicją i udawać, że się na proces wypieku nie zwraca uwagi. Wtedy ciastka upieką się perfekcyjnie. więcej »