Felietony i Porady

SOPHISTI POLECA SOPHISTI POLECA Stół łączy – rozmowa z Anną i Aleksandrą Kopcza

Stół łączy – rozmowa z Anną i Aleksandrą Kopcza

Jak to możliwe, że restauratorki są takie szczupłe? Nie macie zwyczaju jeść…?

Anna: Ależ oczywiście, że jemy! I to nawet o bardzo późnych porach! I nigdy nie przyszło nam do głowy, by się tym przejmować (śmiech).
Aleksandra: To wszystko przez nasze zwariowane życie zawodowe. Dopiero wieczorem możemy spokojnie zasiąść do stołu, w ciągu dnia trudno nam znaleźć chwilę na posiłek. Dlatego często wozimy kanapki do pracy.

Kanapki?!

Anna: Tak, bo kanapkę można szybko zjeść w samochodzie, gdy przemieszczamy się między firmami. Każdy nasz dzień jest bowiem inny i trudny do zaplanowania.
Aleksandra: Tak jest w tygodniu, ale w weekendy śniadania to rzecz święta. Wtedy staramy się jeść wspólnie z rodziną.

Wtedy jest czas na gotowanie i celebrowanie.  

Anna: Nie jesteśmy bynajmniej zwariowane na punkcie wyszukanych potraw. Doceniamy proste jedzenie – takie jest często najsmaczniejsze. Ale przede wszystkim celebrujemy bycie razem: kochamy przyjmować gości, przygotowywać dla nich smaczne dania, by w ten sposób pokazać, jak bardzo cieszymy się z ich obecności. W gotowanie i podawanie posiłków wkładamy całe serce, ponieważ chcemy naszych domowników i gości rozpieszczać.
Aleksandra: Stół łączy. Jedzenie jest tylko dopełnieniem – przygotowujemy je głównie po to, by pobyć razem. To jest najprzyjemniejszy moment. I zwieńczenie gotowania.

Widać, że wam to sprawia ogromną przyjemność – szczęście macie wymalowane na twarzy.

Anna: Rzeczywiście, mamy wielkie szczęście, że możemy robić to, co lubimy. I że mamy fajnych rodziców, którzy wiele nas nauczyli i dali możliwość rozwijania kulinarnych zainteresowań. Ciekawi nas wiele rzeczy, ale kuchnia jest naszą największą pasją. I zawodem.  
Tę pasję widać też na waszym blogu Cook & Celebrate.

Anna: Pokazujemy, że nie tylko samo jedzenie jest ważne, ale też wszystko wokół: porcelana, obrus, stół, sztućce, kwiaty… Budujemy atmosferę wokół jedzenia, bo sposób jego podania jest dla nas również bardzo istotny. Od samego początku wiedziałyśmy, że nasz blog nie może być tylko miejscem publikacji przepisów.  
Aleksandra: Cook & Celebrate to także ulubiona muzyka, oraz miejsca, które chętnie odwiedzamy.

Również w książce „Artystyczne smaki” dzielicie się swoimi ulubionymi przepisami. 

Anna: Zależało nam przede wszystkim na tym, by ta książka była bardzo autentyczna. „Artystyczne Smaki” to zbiór dań, które lubimy „prywatnie”.
Aleksandra: To nasze autorskie przepisy. Według wielu z nich gotujemy od lat i lubimy do nich wracać. 
Anna:  Rozpoczynamy od energetycznych śniadań. Są też pomysły na szybki lunch, który jest w naszym wydaniu czasem takim późniejszym śniadaniem. Rozdział „Razem przy stole” to zbiór przepisów dla całej rodziny i przyjaciół. Jest też bardzo bogaty rozdział o słodkościach – z myślą o tych, którzy tak jak my mają do nich słabość.
Aleksandra: Większość przepisów jest prosta i szybka, ale są też i  bardziej czasochłonne. Mamy nadzieję, że okażą się zachętą do gotowania i eksperymentowania. I oczywiście celebrowania.

Są tu smaki włoskie, francuskie, polskie…  Co was inspiruje?

Anna: Nasze inspiracje są bardzo różnorodne. Czasem jest to zdjęcie, czasem przepis, ale też i konkretny produkt, który zapragnęłyśmy wykorzystać w daniu.
Aleksandra: Na pewno są to też kolory, czasem nawet porcelana – wtedy dopasowujemy danie do jej barw. Oczywiście inspirują nas też podróże i ciekawe miejsca. 

Jesteście stale razem – to się sprawdza?

Aleksandra: Na razie jeszcze nam się nie znudziło (śmiech).
Anna: Rodzice pracują już 35 lat razem, mamy więc jak najlepsze wzorce. Ich doświadczenie jest dla nas największym wsparciem.

Czy w tym duecie macie jakieś specjalizacje?

Anna: Uzupełniamy się wzajemnie.
Aleksandra: Wspólnie planujemy scenariusz sesji, aranżacje, zbieramy pomysły.

 

ROZMAWIAŁA

Anna Sado

 

ZDJĘCIA- Piotr Zyznowski

FARTUCHY-COOKie

MIEJSCE SESJI- Showroom SIEMENS

KSIĄŻKA DOSTĘPNA W SIECI EMPIK WE WSZYSTKICH SALONACH W POLSCE

KUP KSIĄŻKĘ



 

0
zdjęć
w galerii

Tylko zarejestrowani użytkownicy portalu sophisti.pl mogą komentować publikowane treści.
Jeśli posiadasz konto sophisti.pl zaloguj się aby dodać komentarz.
Posiadacze kont FB mogą korzeystać z funkcji szybkiego logowania Zaloguj przez Facebook

Treść nie była komentowana, bądź pierwszy !