Felietony i Porady

SOPHISTI PATRONATY SOPHISTI PATRONATY Wernisaż fotografii Czesława Czaplińskiego

Wernisaż fotografii Czesława Czaplińskiego

Wernisaż fotografii Czesława Czaplińskiego podczas oficjalnego otwarcia restauracji Dwie/3  mediterranean fusion

27 czerwca 2014r. podczas oficjalnego otwarcia restauracji Dwie/3 mediterranean fusion odbędzie się wernisaż unikatowych w skali światowej zdjęć: Michael Jackson w fotografii Czesława Czaplińskiego, w 5. rocznicę śmierci Króla Popu. Autor był jedynym fotografem towarzyszącym Jacksonowi podczas całej wizyty w Polsce. Jego zdjęcia podziwiano na wystawach na całym świecie, a teraz zostaną zaprezentowane w warszawskiej restauracji.

Czesław Czapliński miał ponad 100 wystaw w miejscach takich jak: Zachęta Narodowa Galeria Sztuki, Muzeum Narodowe w Warszawie, a także w Nowym Jorku, Chicago, Nicei, Moskwie, Londynie, Monachium i Brukseli. Jest autorem i współautorem 30 albumów i książek, a jego zdjęcia publikowane były, m.in. w: The New York Times, Time, Vanity Fair, The Washington Post. Fotografował najbardziej znane osobistości ze świata biznesu, kultury, polityki, sportu i mody, np. Andy’ego Warhola, Luciana Pavarottiego, Romana Polańskiego, Davida Hockney’a, Isaaca Singera czy Estēe Lauder.

Miejscem wystawy będzie nowo otwarta restauracja, która poprzez różne wydarzenia kulturalne łączy sztukę wizualną ze sztukę kulinarną. Szef kuchni Marcin Jabłoński, laureat najważniejszych konkursów kulinarnych na świecie - Bocuse d'Or 2013 (Bruksela), George Baptiste Cup (Tokio), George Baptiste Cup (Meksyk), przygotuje na ten wieczór specjalne menu, a sommelier dobierze wina do każdej z potraw. Wernisażowi towarzyszyć będzie koncert soulowy zespołu Patrycja Ciska & Sic.

Restauracja Dwie/3 mediterranean fusion z kuchnią autorską mieści się na rogu Wilczej i Poznańskiej. Czerpie inspiracje z filozofii slow life i slow food, wykorzystując ekologiczne składniki (zioła, warzywa i sałaty od państwa Jabłońskich) oraz produkty od lokalnych producentów (np. wołowinę od Beskidzkiego Wypasu).

Lokal podzielony jest na strefę restauracyjną oraz strefę tapas. Bar posiada oddzielne menu, które uzupełniają autorskie drinki Karola Bobińskiego, wykładowcy Międzynarodowej Szkoły Barmanów i Sommelierów, jurora licznych konkursów oraz pokazów miksologii i miksologii molekularnej.

0
zdjęć
w galerii

Tylko zarejestrowani użytkownicy portalu sophisti.pl mogą komentować publikowane treści.
Jeśli posiadasz konto sophisti.pl zaloguj się aby dodać komentarz.
Posiadacze kont FB mogą korzeystać z funkcji szybkiego logowania Zaloguj przez Facebook

Treść nie była komentowana, bądź pierwszy !