Felietony i Porady

Alicja Hofman Alicja Hofman Rozbijanie

Rozbijanie

Wiem, że trudno jest wyjść poza swój schemat myślenia. Łatwiej nagiąć rzeczywistość niż przyznać się do błędu lub po prostu uznać, że może faktycznie sprawy nie mają się tak, jak nam się wydaje.

Prawda o tym, że dieta oparta na roślinach jest najkorzystniejsza dla zdrowia została już naukowo udowodniona. Fakt, że jest to również najlepsze dla naszej Ziemi i środowiska, również. Ktoś nieco bardziej dociekliwy dostrzeże także związek między jedzeniem roślin a zmniejszeniem głodu na świecie. Czyli w zasadzie wszystko jest jasne. Zdawałoby się, że rozwiązanie jest naprawdę proste. I – uwaga! -  nie chodzi mi o to, by każdy stał się stuprocentowym jaroszem. Myślę tu raczej o pewnej giętkości umysłowej, o widzeniu spraw w nieco szerszej perspektywie.

Dlaczego nie możemy wykonać choćby jednego, małego kroku w stronę czegoś nowego? Dlaczego tak uparcie trzymamy się swoich przyzwyczajeń, nawet jeśli one naprawdę nie służą nikomu? Powtarzamy w kółko te same czynności i sposób myślenia w każdej niemal dziedzinie życia. Jesteśmy ustrukturyzowani i przewidywalni aż do bólu. Schematy ludzkich zachowań wykorzystuje się po to, abyśmy wykonali zamierzony przez innych cel. A my, zmanipulowane owieczki, podążamy bezmyślnie przekonani, że robimy coś po swojemu.

A gdyby tak wyłączyć wszystko i naprawdę ruszyć w nieznane? Albo posłuchać dla odmiany swojego wewnętrznego głosu? A może lepiej nie?!?

Jak powiedział Einstein „łatwiej jest rozbić atom niż przesąd”. Przesądem, z którym spotykam się ciągle jest przekonanie, że przestawiając się na dietę, powiedzmy bardziej roślinną, ucierpimy z powodu zbyt małej ilości przyjmowanego białka. Skąd to się wzięło, nie mam pojęcia. Jest rzeczą prawie niemożliwą, aby cierpieć na niedobory w tym względzie. Białko znajduje się niemal we wszystkim, nie tylko w mięsie, serach i jajkach, jak powszechnie się uważa. Zamiast martwić się o jego niedobory, powinniśmy raczej obawiać się jego nadmiaru! To właśnie zbyt duże spożywanie białka, zwłaszcza zwierzęcego jest powodem utraty zdrowia. Widać to dobrze na przykładzie osteoporozy. Najwyższa zachorowalność na tę chorobę występuje w krajach, gdzie je się najwięcej nabiału.

Tak więc ogłaszam nową/starą prawdę: Jemy za dużo białka! Kto nie wierzy niech zajrzy do jakiejkolwiek książki o fizjologii człowieka. A w przerwie ugotujcie pyszną zupę warzywną z soczewicą.

Oto przepis:

1 łyżka oliwy z oliwek

2 ząbki czosnku

½ cebuli

sól morska

2 łodygi selera naciowego

1 marchewka

1 kubek dowolnej soczewicy

1 kubek pomidorów z puszki

4 kubki wody

liść laurowy

natka pietruszki

Do garnka wlej oliwę, dodaj czosnek i cebulę, po chwili dodaj szczyptę soli, podsmaż aż cebula się zeszkli; dodaj seler, marchew smaż 1 minutę. Dodaj soczewicę, pomidory wodę, liść laurowy i zagotuj. Przykryj i gotuj na małym gazie aż soczewica będzie miękka, ok. 40 minut. Dopraw ok. 1 łyżeczką soli gotuj jeszcze 7 minut. Wyjmij liść laurowy, Podawaj z natką pietruszki.

Smacznego!

 

 

 

 

0
zdjęć
w galerii

Tylko zarejestrowani użytkownicy portalu sophisti.pl mogą komentować publikowane treści.
Jeśli posiadasz konto sophisti.pl zaloguj się aby dodać komentarz.
Posiadacze kont FB mogą korzeystać z funkcji szybkiego logowania Zaloguj przez Facebook

Treść nie była komentowana, bądź pierwszy !