Felietony i Porady

Fiolka Najdenowicz Fiolka Najdenowicz Jedz pączki – będziesz wielka

Jedz pączki – będziesz wielka

Moje ulubione słodycze to śledzie i żółty ser. Niemniej jednak – dziś tłusty czwartek. Żeby człowiek był nie wiem na jak ścisłej diecie, miał nietolerancje glutenu, laktozy, cierpiał na cukrzycę – żadne wymówki do nikogo w tym dniu nie docierają. Zewsząd w człowieka wymierzone są życzliwe ręce dzierżące talerz pączków…

Dobry pączek nie jest zły, nie chciałabym, żeby ktoś miał wrażenie, że bronie się przed tradycją, wręcz przeciwnie! Ale sami wiemy, że gdy coś jest produkowane w wielkich ilościach , pośpiechu i pod presją – zwykle cierpi jakość. Gdy pracowałam w korporacji – w kuchni straszyły góry bardzo byle jakich, gumowatych wyrobów cukierniczych. Z drugiej strony – żeby to samemu smażyć i zasmrodzić całą chałupę – nigdy by mi nie przyszło do głowy. Pamiętam katastrofę kuchenna w dzieciństwie, gdy mamunia zamiast mąki dodała do ciasta sody… wrzucone na wrzący tłuszcz pączusie – wybuchły.

Z drugiej strony opada mi szczęka, gdy widzę mistrzynie takie, jak znakomita wokalistka Iw Zasuwa, która potrafi zrobić pączki, które nie zawierają mąki, nabiału i cukru. Czyni to z powodu alergii, a wymyślone przez Nią cuda są nie tylko smaczne, ale i przepięknie się prezentują, a można je podziwiać na blogu Smakoterapia http://smakoterapia.blogspot.com/.

Pamiętajmy, że pączki to niestety bomba kaloryczna, jeden średni paczuś to 350-400 kcal. Moja dietetyczka, gdy się odchudzałam powiedziała: „ależ proszę bardzo zjedz, ale ZAMIAST obiadu. To, co przeżyłam, czekając na kolacje – trudno opisać słowami, rozważałam nawet pożarcie upierdliwego szefa…

Ale tradycji musi stać się zadość, więc życzę Wam wszystkim smacznych pączków i chrustów! W końcu tłusty czwartek jest raz do roku!


0
zdjęć
w galerii

Tylko zarejestrowani użytkownicy portalu sophisti.pl mogą komentować publikowane treści.
Jeśli posiadasz konto sophisti.pl zaloguj się aby dodać komentarz.
Posiadacze kont FB mogą korzeystać z funkcji szybkiego logowania Zaloguj przez Facebook

Treść nie była komentowana, bądź pierwszy !