Felietony i Porady

Cook & Celebrate Cook & Celebrate Coś pysznego-Zapiekana mozzarella w otulinie Prosciutto di Parma

Coś pysznego-Zapiekana mozzarella w otulinie Prosciutto di Parma

Nasza dzisiejsza mozzarella jest w sam raz właśnie na dzisiejszą pogodę, pełna kolorów, aromatów. Proste danie, będące połączeniem tego co w kuchni włoskiej najpyszniejsze.

Użyłyśmy mozzarelli di bufalla z mleka bawolego, która jest delikatna, bardziej kremowa niż mozzarella z mleka krowiego. Bardzo istotne w tym daniu są pomidory, zdecydowanie najlepsze będą te z puszki, w nich zamknięte są letnie promienie słońca, zatem są na pewno lepszym wyborem, niż obecne szklarniowe. Poza tym dobra oliwa.

W daniach tak prostych, bardzo istotna jest jakość produktów, to one tworzą ostateczny efekt. Bez zbędnych przypraw, dodatków, tylko sól, pieprz i właśnie smak pysznej oliwy. Do tego sałata z rukoli z prażonymi orzechami laskowymi, chrupiąca ciabatta. La cucina semplice.

 

Porcje 4 

 

Składniki:

Mozzarella 4 kulki

prosciutto 8 plastrów ( 2 szt /por)

pesto bazyliowe 4 łyżeczki

oregano świeże 4 gałązki

dodatkowo : duże naczynie żaroodporne do zapiekania lub 4 mniejsze

Sos:
pomidory w puszce x 2

cebula 1 szt

oliwa 2 łyżki

masło 2 łyżki

czosnek 2 ząbki

oregano świeże 4 gałązki

wino czerwone wytrawne 6 łyżek

bulion 6 - 8 łyżek

sol, pieprz do smaku

cukier 1/2 łyżeczki

oliwa

  • Cebulę pokrój w kosteczkę, czosnek w plastry. 
  • Na patelni rozgrzej oliwę oraz masło, dodaj cebulkę z czosnkiem, oprósz cukrem oraz solą i duś na małej temperaturze, do momentu aż cebula zmięknie. 
  • Dodaj pomidory. Po ok 6 minutach, dolej wino oraz  bulion i duś wolno ok 35 min.
  • 10 min przed końcem dodaj gałązki oregano.

Piekarnik rozgrzej do 220 C , funkcja grill

 

  • Ułóż plastry szynki Parmeńskiej ( w taki sposób, aby otulić nimi mozzarellę) , na nich kulkę mozzarelli, łyżkę pesto, gałązki oregano. Taki pakuneczek skrop oliwą i umieść w naczyniu z przygotowanym wcześniej sosem pomidorowym.
  • Zapiekaj ok 8 min

Wiecej przepisów znajdziecie w książce ARTYSTYCZNE SMAKI

KUP TERAZ

0
zdjęć
w galerii

Tylko zarejestrowani użytkownicy portalu sophisti.pl mogą komentować publikowane treści.
Jeśli posiadasz konto sophisti.pl zaloguj się aby dodać komentarz.
Posiadacze kont FB mogą korzeystać z funkcji szybkiego logowania Zaloguj przez Facebook

Treść nie była komentowana, bądź pierwszy !