Felietony i Porady

Cook & Celebrate Cook & Celebrate Tort malinowy

Tort malinowy

U nas dzisiaj pyszny malinowy tort. Przekładany kremem z białej czekolady, perfumowany różą. Blaty naturalnego oraz migdałowego biszkoptu upojone gęstym advocatem, oraz warstwa kajmaku. Wszystko co pyszne kryje każda porcja tortu.

Najlepiej rozpocząć dwa dni przed planowanym jego podaniem. Dzień wcześniej należy przygotować pierwszy etap kremu z białej czekolady oraz upiec biszkopty, drugi dzień to przekładanie. Tort najlepiej smakuje minimum po kilku godzinach lub w następny dzień po złożeniu, wykończenie tortu należy pozostawić na sam koniec, najlepiej tuż przed podaniem. Wydaje się to skomplikowanie długie, ale w rzeczywistości ułatwia rozplanowanie pracy i podzielenie jej na wygodne etapy.Jest to zasada, która dotyczy niemal wszystkich tortów.
Na pewno trzeba poświęcić trochę czasu do jego przygotowania, ale tak jak w życiu, wszystko w co wkłada się dużo pracy , cierpliwości i serca przynosi efekty. W tym przypadku efektem jest przepyszny tort, którego smak nabiera mocy z każdym dniem, więc zaplanujcie pieczenie odpowiednio wcześniej. 

 

Krem z białej czekolady z różą

Biała czekolada 300 g

Śmietanka 36 % 300 ml

Mascarpone 200 g

Woda różana kilka kropli

  • Podgrzej śmietankę ( nie może się zagotować, wrzeć )
  • Dodaj połamaną czekoladę. Wymieszaj, aż czekolada całkowicie się rozpuści.
  • Wystudź. Pozostaw na noc w lodówce.
  • Następnego dnia ubij krem z białej czekolady na sztywno.
  • Do gotowego dodawaj partiami mascarpone oraz wodę różaną. Zrób to dokładnie, ale dość szybko, aby krem pozostał puszysty.

 

Biszkopt migdałowy

blaszka ok.20 cm średnica

Migdały zmielone 100 g

Białka ok.110 g ( z ok 3-4 jaj)

Cukier puder 50 g
Cukier kryształ 40 g

Mąka ziemniaczana 2 łyżki

Nagrzej piekarnik do 100 C

  • Zacznij ubijać białka, gdy zaczną się napowietrzać i przekształcać w pianę dodaj 1/3 cukru.
  • Pozostały cukier dodaj jeszcze w dwóch kolejnych turach.
  • Ubijaj do momentu, aż piana będzie sztywna i błyszcząca.
  • Gotową wymieszaj z przesianą mąką ziemniaczaną oraz zmielonymi migdałami.
  • Wyłóż okrągłą blaszkę papierem do pieczenia.
  • Piecz w 100 C przez 10 minut, następnie podnieś temperaturę do 150 C, piecz przez ok 45 minut.
  • Wystudź
  • Przekrój na 2 części

 

Biszkopt

Mąka pszenna 100 g

Mąka ziemniaczana 40 g

Cukier kryształ 150 g

Olej 1 łyżeczka

Jaja 4 szt

  • Ubij białka, w trakcie ubijania dodaj cukier.
  • Pianę z białek wymieszaj delikatnie z żółtkami oraz olejem
  • Następnie dodaj przesiane mąki.
  • Masą biszkoptową wypełnij blaszkę ok. 20 cm średnica.
  • Piecz w temperaturze 170 C , 40-45 minut.
  • Biszkopt jest gotowy, gdy drewniany patyczek wbity w ciasto, po wyjęciu będzie suchy. Upieczony biszkopt wystudź.
  • Podziel na 3 części ( wykorzystamy z tego 2 części, a to co zostało będzie pyszne z powidłami do porannej kawy :) )

 

Malinowy sos:

Maliny 200 g ( mogą byc1 mrożone)

Cukier 40 g

Mąka ziemniaczana 2 łyżeczki

  • Maliny oraz cukier gotuj na małym ogniu ok 15 minut
  • W 3 łyżkach wody rozrób mąkę ziemniaczaną, dodaj to do malin
  • Gotuj krótko, do pierwszego zagotowania ( ponieważ mąka ziemniaczana pod wpływem temperatury traci swoje właściwości stabilizujące, ważne aby jej nie przegotować)
  • Wystudź

 

Poncz:

Advocat 130 g lub Advocat 70 g oraz likier różany 50 g

Masa kajmakowa:

Jest to ugotowane mleko kondensowane przepis TU  lub gotowa masa krówkowa 

 

Przekładanie :

Do wykończenia tortu : odłóż 3 łyżki kremu oraz 2 łyżki malin. Pozostały krem podziel na 3 części.

Biszkopt migdałowy podziel na 2 części

Biszkopt naturalny podziel na 3 części ( wykorzystamy 2 blaty)

  1. Biszkopt migdałowy plus poncz
  2. Maliny
  3. Krem z białej czekolady z różą
  4. Biszkopt naturalny plus poncz
  5. Maliny
  6. Krem z białej czekolady z różą
  7. Biszkopt migdałowy plus poncz
  8. Maliny
  9. Krem z białej czekolady z różą
  10. Kajmak
  11. Biszkopt naturalny plus poncz
  12. Całość obłóż pozostałym kremem połączonym z malinami

 

0
zdjęć
w galerii

Tylko zarejestrowani użytkownicy portalu sophisti.pl mogą komentować publikowane treści.
Jeśli posiadasz konto sophisti.pl zaloguj się aby dodać komentarz.
Posiadacze kont FB mogą korzeystać z funkcji szybkiego logowania Zaloguj przez Facebook

Treść nie była komentowana, bądź pierwszy !