Felietony i Porady

Cook & Celebrate Cook & Celebrate Francuskie śniadanie

Francuskie śniadanie

4 kromki chałki/ brioszki

100 ml mleka

1 łyżka cukru trzcinowego

1 jajko

1 łyżeczka otartej skórki cytrynowej

2 łyżki masła

 

  • Wymieszaj jajko, mleko, cytrynową skórkę, cukier.
  • Każdą kromkę namocz w masie jajecznej
  • Na patelni rozpuść masło, smaż chałki do zezłocenia z każdej strony
  • podawaj przełożone kremem cytrynowym

 

krem cytrynowy / lemon curd
3 duże jajka

150 g cukru kryształu

80 ml świeżego soku z cytryn

60 g niesolonego masła ( temperatura pokojowa)

1 łyżka startej skórki cytrynowej

 

  • W metalowej misce wymieszaj rózgą jajka, cukier oraz sok wyciśnięty z cytryn( bez pestek).
  • Gotowanie na parze: W rondelku zagotuj wodę, zmniejsz temperaturę.
  • Miskę z kremem umieść  na rondelku ( tak aby gotująca się woda nie dotykała dna miski, miska ma być ogrzewana wyłącznie parą) 
  • Krem mieszaj rózgą, tak aby się nie ściął, potrwa to ok 10 min, aż uzyska konsystencję sosu holenderskiego tzn ok.160 C.
  • Gdy krem uzyska prawidłową konsystencję przerwij gotowanie, przecedź go przez drobne sitko, aby usunąć ew. grudki.
  • Dodaj pokrojone masło oraz otarta skórkę z cytryny, wymieszaj rózgą.
  • Krem przykryj folią spożywczą, tak aby dotykała powierzchni kremu, zapobiegnie to powstaniu "kożucha" na kremie.

          Pozostaw w temperaturze pokojowej  do ostygnięcia, następnie schłodź w lodówce                 

 

WIĘCEJ ZDJĘĆ I PRZEPISÓW 

 

http://www.cookandcelebrate.com/2013/12/francuskie-tosty-z-puchatej-brioszki.html

0
zdjęć
w galerii

Tylko zarejestrowani użytkownicy portalu sophisti.pl mogą komentować publikowane treści.
Jeśli posiadasz konto sophisti.pl zaloguj się aby dodać komentarz.
Posiadacze kont FB mogą korzeystać z funkcji szybkiego logowania Zaloguj przez Facebook

Treść nie była komentowana, bądź pierwszy !