Felietony i Porady

Cook & Celebrate Cook & Celebrate
"Jesteśmy siostrami. Nasz blog powstał w naturalnej konsekwencji doświadczeń i wiedzy, którymi przesiąknęłyśmy w rodzinnym domu. Na co dzień realizujemy tę pasję również zawodowo. Cook & Celebrate jest o tym, co pyszne, piękne, o małych przyjemnościach, które dają nam wiele szczęścia. Ania i Aleksandra"

 
Tort malinowy

Tort malinowy

5 sierpnia 2016, 12:08

U nas dzisiaj pyszny malinowy tort. Przekładany kremem z białej czekolady, perfumowany różą. Blaty naturalnego oraz migdałowego biszkoptu upojone gęstym advocatem, oraz warstwa kajmaku. Wszystko co pyszne kryje każda porcja tortu.

czytaj dalej
Truflowa polenta doprawiona serem korycińskim, poszetowe jajko oraz prażone migdały

Truflowa polenta doprawiona serem korycińskim, poszetowe jajko oraz prażone migdały

21 lipca 2016, 05:07

Dostałyśmy od naszych kochanych przyjaciół polentę z płatkami czarnej trufli, która przyjechała z nimi z Włoch. Polenta jest nadal niedoceniona w Polsce i mało popularna.

czytaj dalej
Troć z pesto morelowo-orzechowym, zapiekana w chrupiącym cieście francuskim

Troć z pesto morelowo-orzechowym, zapiekana w chrupiącym cieście francuskim

18 grudnia 2015, 11:12

U nas dzisiaj naprawdę pysznie. Upiekłyśmy troć otuloną cieniutkim, chrupiącym ciastem francuskim. W środku pesto z gotowanych w winie moreli oraz prażonych orzechów włoskich. Jeżeli jeszcze nie mieliście okazji, to zachęcamy Was do spróbowania troci, jest to świetna ryba z rodziny łososiowatych, możecie ją jednak zastąpić filetem z łososia.

czytaj dalej
Torcik jeżynowo kokosowy oraz fiołkowe gelle

Torcik jeżynowo kokosowy oraz fiołkowe gelle

12 listopada 2015, 02:11

Dzisiejszy torcik, jest bardzo letnim deserem. Delikatny, bardzo kremowy, o pięknym lawendowym kolorze. Jeżyny przyjechały z nami, aż z nad morza. Bardzo soczyste i wyjątkowo słodkie. Do galaretki wykorzystałyśmy likier fiołkowy, który przepięknie pachnie i nadaje wszystkim deserom, pewnego rodzaju, elegancję smaku...Purple Inspiration!  

czytaj dalej
Coś pysznego-Zapiekana mozzarella w otulinie Prosciutto di Parma

Coś pysznego-Zapiekana mozzarella w otulinie Prosciutto di Parma

24 września 2015, 09:09

Nasza dzisiejsza mozzarella jest w sam raz właśnie na dzisiejszą pogodę, pełna kolorów, aromatów. Proste danie, będące połączeniem tego co w kuchni włoskiej najpyszniejsze.

czytaj dalej
Filmowy tort bezowy

Filmowy tort bezowy

22 listopada 2014, 10:11

Tort bezowy na wiele okazji.

czytaj dalej
Śniadanie

Śniadanie

23 września 2014, 10:09

Banany oraz masło orzechowe - dzisiaj jedno z naszych ulubionych połączeń. Jest to bardziej pomysł, niż przepis, którego należy się skrupulatnie trzymać. Wiemy, że niektórzy z Was będą sceptycznie nastawieni do takiego śniadania, ale powinniście spróbować, bo razem z naturalnym jogurtem jest to po prostu pyszne.

czytaj dalej
Granola - Moc energii na początek dnia!

Granola - Moc energii na początek dnia!

17 sierpnia 2014, 08:08

Niech Was nie przeraża lista składników. Recepta na dobry dzień to zawsze dobre śniadanie.

czytaj dalej
Francuskie śniadanie

Francuskie śniadanie

12 sierpnia 2014, 10:08

"Francuskie tosty z upieczonej z samego rana puchatej chałki, a do tego aromatyczny cytrynowy krem. Pyszne śniadanie, w sam raz na dziś i jutro"

czytaj dalej
Zapach letniego ogrodu

Zapach letniego ogrodu

25 lipca 2014, 09:07

Póki co, lipiec rozpieszcza nas wakacyjną pogodą. Maliny i poziomki, czerwienią się od gorących promieni słońca. W taki dzień idealne będzie smoothie z dojrzałych, słodkich owoców. Soczyste maliny i aromatyczne poziomki zmiksowałyśmy z zimnym, kremowym greckim jogurtem, do tego odrobina wanilii i brązowy cukier. Jako wykończenie każdej porcji owocowego koktajlu, lawenda. Trzy fioletowe ziarenka - zapach letniego ogrodu.  

czytaj dalej