Felietony i Porady

Cook & Celebrate Cook & Celebrate
"Jesteśmy siostrami. Nasz blog powstał w naturalnej konsekwencji doświadczeń i wiedzy, którymi przesiąknęłyśmy w rodzinnym domu. Na co dzień realizujemy tę pasję również zawodowo. Cook & Celebrate jest o tym, co pyszne, piękne, o małych przyjemnościach, które dają nam wiele szczęścia. Ania i Aleksandra"

 
Tort malinowy

Tort malinowy

23 czerwca 2017, 09:06

U nas dzisiaj pyszny malinowy tort. Przekładany kremem z białej czekolady, perfumowany różą. Blaty naturalnego oraz migdałowego biszkoptu upojone gęstym advocatem, oraz warstwa kajmaku. Wszystko co pyszne kryje każda porcja tortu.

czytaj dalej
Zapach letniego ogrodu

Zapach letniego ogrodu

4 kwietnia 2017, 09:04

Póki co, lipiec rozpieszcza nas wakacyjną pogodą. Maliny i poziomki, czerwienią się od gorących promieni słońca. W taki dzień idealne będzie smoothie z dojrzałych, słodkich owoców. Soczyste maliny i aromatyczne poziomki zmiksowałyśmy z zimnym, kremowym greckim jogurtem, do tego odrobina wanilii i brązowy cukier. Jako wykończenie każdej porcji owocowego koktajlu, lawenda. Trzy fioletowe ziarenka - zapach letniego ogrodu.   

czytaj dalej
Truflowa polenta doprawiona serem korycińskim, poszetowe jajko oraz prażone migdały

Truflowa polenta doprawiona serem korycińskim, poszetowe jajko oraz prażone migdały

21 lipca 2016, 05:07

Dostałyśmy od naszych kochanych przyjaciół polentę z płatkami czarnej trufli, która przyjechała z nimi z Włoch. Polenta jest nadal niedoceniona w Polsce i mało popularna.

czytaj dalej
Troć z pesto morelowo-orzechowym, zapiekana w chrupiącym cieście francuskim

Troć z pesto morelowo-orzechowym, zapiekana w chrupiącym cieście francuskim

18 grudnia 2015, 11:12

U nas dzisiaj naprawdę pysznie. Upiekłyśmy troć otuloną cieniutkim, chrupiącym ciastem francuskim. W środku pesto z gotowanych w winie moreli oraz prażonych orzechów włoskich. Jeżeli jeszcze nie mieliście okazji, to zachęcamy Was do spróbowania troci, jest to świetna ryba z rodziny łososiowatych, możecie ją jednak zastąpić filetem z łososia.

czytaj dalej
Torcik jeżynowo kokosowy oraz fiołkowe gelle

Torcik jeżynowo kokosowy oraz fiołkowe gelle

12 listopada 2015, 02:11

Dzisiejszy torcik, jest bardzo letnim deserem. Delikatny, bardzo kremowy, o pięknym lawendowym kolorze. Jeżyny przyjechały z nami, aż z nad morza. Bardzo soczyste i wyjątkowo słodkie. Do galaretki wykorzystałyśmy likier fiołkowy, który przepięknie pachnie i nadaje wszystkim deserom, pewnego rodzaju, elegancję smaku...Purple Inspiration!  

czytaj dalej
Coś pysznego-Zapiekana mozzarella w otulinie Prosciutto di Parma

Coś pysznego-Zapiekana mozzarella w otulinie Prosciutto di Parma

24 września 2015, 09:09

Nasza dzisiejsza mozzarella jest w sam raz właśnie na dzisiejszą pogodę, pełna kolorów, aromatów. Proste danie, będące połączeniem tego co w kuchni włoskiej najpyszniejsze.

czytaj dalej
Filmowy tort bezowy

Filmowy tort bezowy

22 listopada 2014, 10:11

Tort bezowy na wiele okazji.

czytaj dalej
Śniadanie

Śniadanie

23 września 2014, 10:09

Banany oraz masło orzechowe - dzisiaj jedno z naszych ulubionych połączeń. Jest to bardziej pomysł, niż przepis, którego należy się skrupulatnie trzymać. Wiemy, że niektórzy z Was będą sceptycznie nastawieni do takiego śniadania, ale powinniście spróbować, bo razem z naturalnym jogurtem jest to po prostu pyszne.

czytaj dalej
Granola - Moc energii na początek dnia!

Granola - Moc energii na początek dnia!

17 sierpnia 2014, 08:08

Niech Was nie przeraża lista składników. Recepta na dobry dzień to zawsze dobre śniadanie.

czytaj dalej
Francuskie śniadanie

Francuskie śniadanie

12 sierpnia 2014, 10:08

"Francuskie tosty z upieczonej z samego rana puchatej chałki, a do tego aromatyczny cytrynowy krem. Pyszne śniadanie, w sam raz na dziś i jutro"

czytaj dalej