Felietony i Porady

Felietony i Porady

Tort malinowy

Cook & Celebrate
23 czerwca 2017 2017 09:06
W oparach miałkości i atrofii

W oparach miałkości i atrofii

24 sierpnia 2014, 03:08, przez: Hubert Woźniak

Wyobraźmy sobie osobę, która wstając rano z łóżka, szykuje się i rusza do pracy, włączając w czasie podróży ulubioną, skrajnie popularną stację radiową. W czasie wolnym od pracowniczych obowiązków przegląda od niechcenia portale informacyjne oraz plotkarskie, pragnąc zażarcie poszerzać swoją skrupulatnie pielęgnowaną wiedzę o obecnych wydarzeniach na świecie i skandalach gwiazd. Po powrocie do domu przygotowuje obiad, by później oglądnąć wątpliwej, jeśli w ogóle jakiejkolwiek, jakości serial. Na półce od kilku tygodni leży tłamszona zmęczony palcami książka, w najpełniejszy sposób oddająca koloryt harlekinowego gatunku. Przed wyczekiwanym od dawna snem dopełnia rytuał chłonąc oczami jeden lub drugi program publicystyczny w głównych stacjach telewizyjnych. Pełna wiedzy, przemyśleń i kulturowej satysfakcji udaje się w objęcia Morfeusza.

czytaj dalej
Wstydliwy temat

Wstydliwy temat

19 sierpnia 2014, 10:08, przez: Dorota Wróblewska

Temat wstydliwy, ale godny poruszenia. Higiena osobista.Czasami nie wiemy jak zwrócić uwagę koledze lub koleżance, która siedzi przy biurku obok, że brzydko pachnie.Wszyscy o tym wiedzą, mówią, ale nikt nie ma odwagi powiedzieć wprost.Jak to zrobić?

czytaj dalej
Granola - Moc energii na początek dnia!

Granola - Moc energii na początek dnia!

17 sierpnia 2014, 08:08, przez: Cook & Celebrate

Niech Was nie przeraża lista składników. Recepta na dobry dzień to zawsze dobre śniadanie.

czytaj dalej
Aneto

Aneto

15 sierpnia 2014, 08:08, przez: Fiolka Najdenowicz

Wczoraj moja pirenejska hostka, Merce zaproponowała mi, że gdybym chciała, to mogłybyśmy wejść na Aneto. Jest to najwyższy szczyt w Pirenejach, 3404m n.p.m. Piękna góra, zawsze pokryta śniegiem. W pierwszym odruchu pomyślałam: „Łaaaaa! Ale byłoby super” i  radośnie zamieściłam status na swoim fejsbucznym wallu, a następnie poszłam spać. Rano puknęłam się jednak w czoło.

czytaj dalej
Normalne kobiety na wybiegu

Normalne kobiety na wybiegu

13 sierpnia 2014, 01:08, przez: Hubert Woźniak

 Wyobraźmy sobie alternatywną rzeczywistość. Sprawmy, że przez chwilę w naszych umysłach zapanuje wizja osób najczęściej nieprofesjonalnie związanych z modą. Rozpoczyna się pokaz mody. Na wybiegu nie widzimy już przerażających kościotrupów, zaklinających realia ,,wieszaków”, lecz ,,normalne” kobiety w rozmiarach powyżej 38. Wystające żebra znikają , chude nogi ustępują, brzuch nabiera kształtów. Catwalk zaczynają zdobić kobiety, które bez wątpienia codziennie widzimy idąc ulicą w Warszawie czy w małej miejscowości. Klientki domów mody nie muszą obawiać się już, jak będą wyglądać w sukience, doskonale leżącej na modelce w rozmiarze 32. Zobaczyły ją na kobiecie w swoich rozmiarze, więc co za problem? Jeśli leży dobrze, to idzie i kupuje.

czytaj dalej
Francuskie śniadanie

Francuskie śniadanie

12 sierpnia 2014, 10:08, przez: Cook & Celebrate

"Francuskie tosty z upieczonej z samego rana puchatej chałki, a do tego aromatyczny cytrynowy krem. Pyszne śniadanie, w sam raz na dziś i jutro"

czytaj dalej
 „Przyłapani na modzie” z Małgorzatą Bęben

„Przyłapani na modzie” z Małgorzatą Bęben

12 sierpnia 2014, 10:08, przez: SOPHISTI PATRONATY

Uwielbia niewymuszoną elegancję, a czarne spodnie i biała koszula to podstawa jej szafy, niejednokrotnie też w swoich stylizacjach wykorzystuje nutkę modowego szaleństwa – Małgorzata Bęben, autorka bloga modowego Curly Affairs była gościem specjalnym lipcowej akcji Galerii Krakowskiej „Przyłapani na modzie”. 

czytaj dalej
Za co kocham Francję? Cz. II

Za co kocham Francję? Cz. II

9 sierpnia 2014, 08:08, przez: Magdalena Durand

 W poprzednim felietonie „Za co kocham Francję” pisałam między innymi o winie i francuskiej kuchni. Dziś czas na kolejne obserwacje i spostrzeżenia dotyczące tego pięknego kraju.

czytaj dalej
wybierz stronę