Felietony i Porady

Zachód słońca z bursztynową gwiazdą – Metaxą

Dodano 7 września 2013 10:09, przez Press
Zachód słońca z bursztynową gwiazdą – Metaxą

Polskie morze, kultowe sopockie molo oraz wyjątkowy gość - Costas Raptis – Mistrz Metaxy, jedyna na świecie osoba znająca sekretną recepturę trunku. Tak w skrócie można opisać atmosferę niezwykłego spotkania, w minioną środę w Sopocie.

Costas Raptis, opuścił na chwilę swoją siedzibę nad Morzem Śródziemnym aby opowiedzieć o historii i tradycji łączącej miejsca i ludzi w słonecznej Grecji

Metaxa to nie tylko smak, łączący w sobie delikatne nuty winogron muśniętych słońcem z intensywnym smakiem ziołowych maceratów i płatków róż – to również bogata historia marki. Grek Spiros Metaxas, człowiek dobrze urodzony, uwielbiał życie i smakował je z przyjemnością. Handlując towarami kolonialnymi kawą i czekoladą, zainteresował się winami. Miał wizję i zapragnął stworzyć  "najbardziej aksamitny trunek pod Słońcem" na podobieństwo najlepszego koniaku, ale z użyciem słodkich, greckich win. O know-how poprosił konsultantów z legendarnego francuskiego regionu Cognac.

Metaxa produkowana od 1888 roku z czerwonych winogron gatunku Savatiano, Sultanina i Black Corinth, poddawana jest dwukrotnej destylacji i rozlewana do dębowych kadzi. 60 proc. trunek leżakuje tak od 3 do 15 lat. Później dodaje się do niej sezonowane, muskatowe wina z wysp Samos i Lemnos, a na koniec doprawia się go trzymanym w sekrecie zestawem ziół. W skład Metaxy wchodzą także figi, anyż i lukrecja. Ważnym i wyczuwalnym składnikiem jest także koncentrat z płatków róż May Roses, które podobnie jak zioła, po zebraniu przez rok poddawane są maceracji. Później trunek rozlewany jest do wykonanych ręcznie dębowych beczek Limusine i rozpoczyna proces leżakowania w temperaturze 6 stopni Celsjusza, który trwa co najmniej 6 miesięcy. Na koniec Metaxa jest butelkowana.

Oryginalna wytwórnia Metaxy znajdowała się w Pireusie. To tutaj Spiros Metaxas znalazł starą monetę przedstawiającą wojownika z bitwy pod Salaminy, którą uznał za dobry omen i z której zrobił emblemat dla swojej marki. Do greckiej historii i tradycji sięgają także butelki Metaxy. Butelka 5-letniej Metaxy nawiązuje do kolumn i greckiej architektury, zaś 7-letniej przypomina grecką amforę, w której przechowywano dawniej wino, oliwę i miód, trunek 12-letni, ma już prostą, nowoczesną butekę. Specjalnym rodzajem Metaxy jest Metaxa Private Reserve - leżakowana nawet do 30 lat. W jego skład wchodzą tylko najbardziej dojrzałe komponenty.

Polskie morze, jeszcze letnie słońce, molo, żaglówki zakotwiczone w porcie wprowadziły wszystkich gości w klimaty Grecji czasów Spirosa i Castasa Raptisa, którzy przez lata trwali  na  straży tajemnicy, historii, dziesiątek lat pracy i staranności tworzenia  złotego płynu. Doskonałość wytworów Ziemi i Słońca doceniły Natalia Lesz, Marina Łuczenko, Aleksandra Szwed i licznie przybyli goście. Wszyscy chłonęli, smaki, zapachy i dobre towarzystwo.

Tylko zarejestrowani użytkownicy portalu sophisti.pl mogą komentować publikowane treści.
Jeśli posiadasz konto sophisti.pl zaloguj się aby dodać komentarz.
Posiadacze kont FB mogą korzeystać z funkcji szybkiego logowania Zaloguj przez Facebook

Treść nie była komentowana, bądź pierwszy !