Felietony i Porady

Soczewica

Dodano 1 lutego 2016 02:02, przez Redakcja
Soczewica

Soczewica, podobnie jak groch czy fasola, należy do grona roślin strączkowych. Niestety w przeciwieństwie do nich, wciąż nie cieszy się dużą popularnością w naszych kuchniach. Jest to duży błąd ponieważ soczewica stanowi istny magazyn substancji odżywczych. 

Do jej największych zalety należy przede wszystkim wysoka zawartość białka (50 g soczewicy zawiera go aż 12 g!). Nie bez powodu zatem soczewica jest produktem cieszącym się ogromną popularnością, zarówno wśród wegetarian, jak i osób, które wymagają zwiększonej ilości białka w diecie m.in. sportowców oraz kobiet karmiących piersią. Co więcej, roślina ta bogata jest w węglowodany i błonnik, a także odznacza się znikomą zawartością tłuszczu oraz niskim indeksem glikemicznym. Jest to zatem idealny produkt dla diabetyków oraz wszystkich tych, którzy chcą zadbać o zdrową i zgrabną sylwetkę.  

Wybierając soczewicę zieloną marki Halina, możemy być pewni, nie tylko jej właściwości zdrowotnych, ale również wyjątkowego smaku. Po odpowiednim ugotowaniu, z powodzeniem bowiem sprawdzi się w naszych jadłospisach jako składnik zupy, potrawki, pasztetu, pasty na kanapki czy farszu do pierogów.

Tylko zarejestrowani użytkownicy portalu sophisti.pl mogą komentować publikowane treści.
Jeśli posiadasz konto sophisti.pl zaloguj się aby dodać komentarz.
Posiadacze kont FB mogą korzeystać z funkcji szybkiego logowania Zaloguj przez Facebook

Treść nie była komentowana, bądź pierwszy !